Небезпечно !!! Кір

on .

Нагадуємо, що кір – це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне інфекційне захворювання, яке здатне уражати всі вікові групи населення, що не захищені вакцинацією. Здебільшого хворіють діти, проте реєструється багато випадків захворювання серед дорослих. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. На відміну від вірусу грипу віруси кору не мають тваринного резервуару.

Як відбувається зараження кором?

Джерелом збудника інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до 5-го дня від початку висипань. Найбільш сприятливі до кору ті, хто не перехворів і не щеплений. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 6 до 21 дня, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період). Зараження відбувається через вдихання повітря найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі, або розмові хворої на кір людини.

Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої кором людини. Вірус дуже летучий – з потоком повітря він може потрапити в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи через вікна, вентиляцію, замкові щілини, тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують з хворим, будуть заражені.

Як протікає захворювання на кір?

Початок захворювання гострий: висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту і слабкість. Потім – сухий кашель, запалення слизової оболонки очей – кон’юктивіт (сльозотеча, світлобоязнь,інколи гнійні виділення). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною простудою чи грипом.

Через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки – посилюються. На другий-третій день хвороби на піднебінні з’являються рожеві крапкові висипання, а на слизовій оболонці щік –   дрібні білясті плями, оточені гіперемірованою каймою. Їх описують, як «крупинки солі на червоному тлі». Саме ці дрібненькі цятки на внутрішній стороні щік і є однією із основних ознак, що в хворого таки кір.

Приблизно на 4-5 день після перших симптомів поетапно з’являється висип на тілі:1-ий день елементи висипу з’являються за вухами, на волосистій частині голови, потім того ж дня виникають на обличчі та шиї, верхній частині грудної клітки; на другий день висип зявляється на тулубі, руках і стегнах; на третій день висип захоплює гомілки та стопи, а на обличчі починає бліднути.

У дорослих висип буває рясніший, ніж у дітей. У період висипання відбувається новий підйом температури до 39-40 0 С, стан хворого значно погіршується, тому що наростає інтоксикація, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон’юнктивіт, світобоязнь, сльозотеча. Помірно виражені тахікардія і артеріальна гіпотензія.

У неврологічному статусі відзначають млявість, сонливість, відмову від їжі, у тяжких випадках марення і галюцинації. Якщо немає ускладнень, то із четвертого дня від початку висипань наступає поліпшення стану. Висипка або зникає зовсім, або переміняється пігментацією й ділянками лущення шкіри. Висип зникає у зворотньому з появою порядку.

Можливі ускладнення.  

Пропорційно тяжкості перебігу можуть розвиватися ускладнення : запалення середнього вуха (отит) – найчастіше у дітей та в молодому віці; запалення дихальних шляхів (бактеріальний бронхіт); ларингіт, який часто у дітей ускладнюється несправжнім крупом; пневмонія ( у підлітків та дорослих вона є бактеріальною, тоді як у маленьких дітей, що не отримали пасивний імунітет від матері, можливий розвиток смертельної первинно вірусної пневмонії); енцефаліт, який має важкий перебіг і виникає приблизно у 1 з 1000 чол. з кором, смертність сягає 40%, або по видужанню у хворого залишаються серйозні неврологічні наслідки. Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоровя жінок від розвитку ускладнень до передчасних пологів.

Профілактика кору.

Основним способом профілактики цієї інфекції є вакцинація. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи (далі – КПК) у віці 12 місяців. Друге щеплення – у віці 6 років. Дітям, що не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком у 12 місяців та в 6 років, щеплення можна починати у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. У цьому разі дитина має отримати 2 дози з дотриманням між дозами мінімального інтервалу (1 місяць). Особам, старшим 18 років, проводиться пасивна імунопрофілактика препаратами імуноглобулінів за епідемічними показниками незалежно від попередньо проведеної активної імунопрофілактики.

Для профілактики кору, паротиту, краснухи при виникненні осередку (наявність контактних осіб) цих інфекцій проводять вакцинацію в перші три дні від моменту контакту дітям старше 1-го року, які не хворіли на зазначені інфекції та не були щеплені. Якщо дитина щеплена 1 дозою КПК, у випадку контакту з хворим на кір їй потрібно ввести 2 дозу вакцини КПК незалежно від віку, але не раніше, ніж через 1 місяць від попередньої дози КПК. Якщо дитина щеплена 2 дозами у випадку контакту її з хворим на кір вакцинація не проводиться (Наказ МОЗ України № 1082 від 11.09.2017 р.) Дорослим (віком до 30-ти років) роблять щеплення, якщо вони не хворіли на зазначені інфекції і не отримали вакцинацію та ревакцинацію проти них. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

Не займайтесь самолікуванням! Якщо з якихось причин Ваша дитина не була вакцинована відповідно до «Календаря профілактичних щеплень», зверніться за консультацією до лікаря !!!

У людини, яка перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції – випадки повторних захворювань поодинокі.

Діти до 6 місяців, і особливо ті, які перебувають на грудному вигодовуванні, хворіють на кір украй рідко.

Протиепідемічні заходи.

У колективі, в якому виявлено хворого, проводять дезинфекцію, забезпечують медичне спостереження за дітьми, які спілкувалися з хворим. У осередках інфекції дітей, не щеплених коревою вакциною, якщо немає протипоказань, терміново вакцинують. За наявності протипоказань, вводять імуноглобулін. Контактним особам встановлюють карантин з 9 дня по 21 день від початку контакту з хворим. Проведення активної та пасивної профілактики проти кору.

У дитячих колективах, де діти щеплені проти кору, термін карантину становить 17 діб, а в колективах, у яких хоча би частина дітей отримала імуноглобулін, карантин продовжують до 21 доби. Здійснення своєчасного виявлення та ізоляція хворих ( з початку продромального періоду до 4 доби після появи висипань). У домашніх вогнищах інфекції дезінфекцію не проводять, достатньо провести провітрювання приміщень, де знаходився хворий та вологе прибирання.

Звертаємо УВАГУ !!! При перших симптомах захворювання негайно йдіть до лікаря.

Віра Іванівна ТКАЧЕНКО,

завідувач Фастівського міжрайонного                                                                                             відділу лабораторних досліджень                                                                                        ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ України», лікар-епідеміолог,                                                  Заслужений лікар України.