Про організацію гарячого харчування

on .

ФАСТІВСЬКА  РАЙОННА  ДЕРЖАВНА  АДМІНІСТРАЦІЯ

ВІДДІЛ  ОСВІТИ

Н А К А З

Від 12.03. 2016 року                                                                               № 55   

Про  організацію гарячого

харчування в загальноосвітніх та

дошкільних навчальних закладах

Фастівського району

       

    Відповідно до ст. 22 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»,  ст.25 Закону України «Про освіту», ст.22 Закону України «Про загальну середню освіту», ст.35 Закону України «Про дошкільну освіту», ст.5 Закону України «Про охорону дитинства», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 року № 911-VIII «Про здійснення державних закупівель», постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 року № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011р. № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», наказу Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15.06.2005 року №661/10941, «Програми дитячого харчування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Фастівського району на 2016-2020 роки» схваленої  та затвердженої рішенням Фастівської районної ради №03-03-VII від 25.02.2016 р., розпорядження Фастівської райдержадміністрації від 01.03.2016 №140-од «Про організацію гарячого харчування в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Фастівського району» та з метою організації повноцінного харчування учнів в загальноосвітніх навчальних закладах

 НАКАЗУЮ :                                                 

      

  1. Керівникам дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів району організувати  гаряче харчування для учнів загальноосвітніх та вихованців дошкільних навчальних закладів Фастівського району відповідно до «Програми дитячого харчування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Фастівського району на 2016-2020 роки», затвердженої рішенням Фастівської районної ради № 03-03-VII від 25.02.2016р. (додаток 1).
  1. Батьківську плату за гаряче харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів вносити в розмірі місячної плати безготівковим розрахунком внесеним на розрахунковий рахунок відділу освіти Фастівської райдержадміністрації  до 25 числа попереднього місяця  (додаток 2).
  1. Батьківську плату за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах та дітей дошкільного віку в навчально-виховних комплексах здійснювати  в розмірі місячної плати безготівковим розрахунком внесеним на розрахунковий рахунок відділу освіти до 25 числа попереднього місяця (додаток 3)
  1. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Начальник відділу освіти                                     О.Й.Рудаківська

                                                                

  Додаток № 1

                        до наказу по відділу освіти №

                                                                           від  _____________  2016р.

Затверджено

рішенням районної ради

від 25.02.2016 року   № 03-03-VII

             

 

 

ПРОГРАМА

дитячого харчування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Фастівського району

на 2016-2020 роки

  

 

Фастів

2016

 

1. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

Назва Програми

Програма Дитячого харчування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Фастівського району на 2016-2020 роки.

Підстава до розробки Програми

Закони України «Про освіту»,«Про загальну середню освіту»,«Про дошкільну освіту»,«Про охорону дитинства»,«Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 року № 911-VIII «Про здійснення державних закупівель», Постанова Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах».

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011р. № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість».

Постанова Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», Постанова Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Наказ Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15.06.2005 року №661/10941.

Замовник Програми

Фастівська районна державна адміністрація

Головний розробник Програми

Відділ освіти Фастівської райдержадміністрації

Головна мета Програми

Створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців та школярів раціональним та якісним харчуванням, дотримання наступності, послідовності у процесі удосконалення системи організації харчування вихованців і учнів навчальних закладів комунальної форми власності району, впровадження нових форм обслуговування учнів та технологій приготування їжі у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах; забезпечення раціонального використання бюджетних коштів.

Строки реалізації

Програми:

2016 – 2020 рік.

Джерела фінансування

Районний, місцеві бюджети та інші джерела фінансування, не заборонені законодавством України.

Обсяги фінансування

Обсяг коштів визначається відповідними бюджетами та інші джерела фінансування, не заборонені законодавством України.

Очікувані кінцеві результати реалізації Програми

• удосконалення єдиної системи харчування у дошкільних та  загальноосвітніх навчальних закладах;

• створення умов, що сприяють зміцненню здоров’я вихованців та школярів, їх гармонійному розвитку;

• збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;

• забезпечення якісним харчуванням вихованців та учнів пільгових категорій відповідно до законодавства України;

- забезпечення пільгових умов оплати харчування вихованців та школярів інших категорій, які потребують соціальної підтримки,

• поліпшення якості харчування вихованців та школярів;

• формування навичок правильного та здорового харчування;

• впровадження нових технологій в організації харчування.

2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

 Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. У контексті формування гармонійно розвиненої особистості постає питання створення умов для збереження здоров’я дітей, їх всебічного розвитку, навчання і виховання.

Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є повноцінне і раціональне харчування.

На території Фастівського району функціонує 6 дошкільних навчальних закладів (429 вихованців), 22 загальноосвітніх навчальних закладів (3282 учня), в тому числі навчально-виховні комплекси (114 учнів).

В 2015 році для вихованців ДНЗ організовано триразове гаряче харчування. Згідно чинного  законодавства та розпорядження голови Фастівської райдержадміністрації «Про встановлення вартості харчування дітей в дошкільних навчальних закладах Фастівського району» 60% вартості харчування (12,78 грн.) відшкодовує районний бюджет, 40% (8,52 грн.) сплачують батьки. Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – харчування безкоштовне, для багатодітних родин сума батьківської плати зменшена вдвічі. Відділом освіти проведено здійснено закупівлю продуктів харчування для загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів відпо­відно до Закону України «Про здійснення державних закупівель», всі продукти мають сертифікат якості, здійснюється постійний моніторинг ціни та якості продуктів. Середній показник виконання натуральних норм харчування становить 81%, що на 7% вище ніж у минулому році.

З 06 січня 2016 року згідно розпорядження Фастівської райдержадміністрації від 06.01.2016 р. №03-08 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей в загальноосвітніх навчальних закладах району на 2016 р.» встановлено, збалансоване харчування дітей в загальноосвітніх закладах району та затверджено грошові норми харчування на одну дитину на один день:

Для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів 1-4 класів з малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» — 7,50 грн. за рахунок державної субвенції.

З метою якісної організації роботи шкільних харчоблоків закуплено необхідний посуд та кухонне обладнання для шкільних харчоблоків  та забезпечено  кваліфікованими кадрами. 

Таким чином, єдина система організації харчування вихованців та учнів виявилася ефективною і раціональною.

Програму Дитячого харчування дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Фастівського району на 2016-2020 роки (далі Програму) розроблено на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства» та з метою дотримання наступності, послідовності в процесі удосконалення системи організації харчування вихованців і учнів навчальних закладів району.

Усі дошкільні навчальні заклади району мають харчоблоки, а загальноосвітні навчальні заклади — приміщення їдалень та обідні зали, в яких створені умови для організації гарячого харчування всіх вихованців ДНЗ і школярів 1-11 класів.

Відділ освіти Фастівської РДА забезпечує координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до харчоблоків дошкільних навчальних закладів та шкільних їдалень, організацію харчування вихованців в дошкільних закладах, безоплатного харчування  дітей пільгових категорій відповідно до ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» та дітей, які за станом здоров’я потребують дієтичного харчування.

Організація харчування навчальних закладів забезпечується районним відділом освіти, а саме: відділ освіти забезпечує закупівлю і постачання продуктів харчування та продовольчої сировини гарантованої якості, ведення бухгалтерського обліку продуктів харчування та продовольчої сировини, аналітичний облік батьківської плати за харчування; навчальні заклади забезпечують замовлення необхідної кількості продуктів харчування та продовольчої сировини, їх приймання, складання меню-розкладу, виготовлення страв, надання дітям готових страв, ведення обліку дітей, які отримують харчування, контроль за харчуванням, інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі. Загальний контроль за організацією харчування у дошкільних навчальних закладах району здійснюється відділом освіти Фастівської РДА.

Розробка Програми обумовлена необхідністю створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців дошкільних навчальних закладів та школярів району та  забезпечення пільгових умов оплати харчування вихованців та школярів інших категорій, які потребують соціальної підтримки.

 

3. МЕТА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

Основна мета Програми — це створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців дошкільних закладів і школярів раціональним і якісним харчуванням, впровадження нових форм обслуговування учнів та нових технологій приготування їжі у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Основними завданнями Програми є:

- вдосконалити єдину систему організації харчування у загальноосвітніх  та дошкільних навчальних закладах;

- удосконалити управління системою організації харчування, оптимізувати витрати на її функціонування;

- створити умови для повноцінного харчування вихованців дошкільних закладів та учнів загальноосвітніх закладів;

- збільшити кількість учнів, охоплених гарячим харчування;

- забезпечити гарячим харчуванням дітей пільгових категорій;

- забезпечити пільгові умови оплати харчування вихованців дошкільних закладів та школярів інших категорій, які потребують соціальної підтримки, дітей учасників АТО;

- забезпечити безкоштовним харчуванням вихованців та школярій пільгових категорій;

- оновити технологічне обладнання харчоблоків загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, забезпечити його утримання у робочому стані;

- оновити кухонний інвентар та посуд для приготування їжі й харчування ;

- забезпечити навчальні заклади кваліфікованими працівниками (кухарями), оплату їхньої праці.

 

Реалізація Програми дасть змогу:

- збільшити кількість учнів загальноосвітніх закладів, які охоплені гарячим харчуванням;

- забезпечити якісним харчуванням дітей пільгових категорій;

- забезпечити пільгові умови оплати харчування вихованців дошкільних закладів та школярів інших категорій, які потребують соціальної підтримки, дітей учасників АТО;

- формувати навички правильного та здорового харчування;

- надавати збалансоване харчування відповідно до віку і стану здоров’я дітей, урізноманітнити раціон харчування;

- поліпшити контроль за якістю сировини й готової продукції;

- вдосконалити підходи до організації харчування у загальноосвітніх та дошкільнихнавчальних закладах;

- забезпечити раціональне та ефективне використання бюджетних коштів.

 

Доцільність створення даної Програми обумовлена:

- турботою про збереження та поліпшення стану здоров’я дітей;

- необхідністю створення умов для організації повноцінного і якісного харчування як важливої складової для розвитку дитячого організму;

- впровадженням єдиного циклічного меню у всіх загальноосвітніх школах  та орієнтовного двотижневого меню в дошкільних закладах району;

- необхідністю вдосконалення єдиної системи організації харчування у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, яка забезпечить раціональне, ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.

 

4. ОСНОВНІ ЗАХОДИ ПРОГРАМИ

п/п

Заходи

Виконавці

Термін вико­нання

1. Організаційно-методичне забезпечення

1.1

Розвиток єдиної системи організації харчування у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах.

 Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016 рік

 

1.2

Оформлення інформаційних куточків для учнів та батьків вихованців і учнів щодо харчування дітей.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016 рік

1.3

Складання та оновлення бази даних дітей, які потребують безкоштовного та дієтичного харчування.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016-2020 рік

1.4.

Організація та проведення нарад, семінарів, виховних заходів щодо формування здорового способу життя

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016-2020 рік

1.5.

Залучення педагогічних працівників до розробки науково-дослідницьких учнівських робіт та учнівських проектів з проблем раціонального та збалансованого харчування.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016-2020 рік

1.6.

Проведення секційних засідань у рамках педагогічної конференції з проблем здорового способу життя за участю представників медичних установ та санітарно-епідемічної служби.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016 -2020 рік

1.7.

Проведення конкурсних торгів на закупівлю продуктів харчування

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

2. Організація харчування у загальноосвітніх навчальних закладах

2.1.

2.2.

Забезпечення безкоштовним харчуванням з розрахунку 100% від вартості харчування в день:

2.1.1. В загальноосвітніх навчальних закладах за кошти освітньої субвенції з державного бюджету:

для  учнів 1-4 класів з числа:

 - дітей-сиріт;

-  дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

для  учнів 5-11 класів з числа:

- дітей – сиріт;

- дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах;

2.1.2. В загальноосвітніх навчальних закладах за рахунок коштів бюджетів сільських і селищних рад організовується харчування для:

учнів 5-11 класів з числа:

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону

 України «Про державну соціальну допомогу

 малозабезпеченим сім’ям»;

 учнів 1-11 класів з числа:

- дітей батьки, яких мають посвідчення учасника бойових дій;

- батьки, яких безпосередньо беруть участь в  антитерористичній операції;

- дітей батьки, яких отримали поранення під час проведення  антитерористичної операції;

- дітей з сімей батьки, яких отримали інвалідність як учасники  бойових дій;

- дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції;

- дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків.

2.2.1. В дошкільних навчальних закладах за кошти районного та місцевих бюджетів організовується харчування для:

- дітей-сиріт;

- дітей позбавлених батьківського піклування;

- дітей-інвалідів;

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

2.2.2. В дошкільних навчальних закладах за рахунок коштів бюджетів сільських і селищних рад організовується харчування для:

- дітей батьки, яких мають посвідчення учасника бойових дій;

- дітей батьки, яких безпосередньо беруть участь в антитерористичної операції;

- дітей батьки, яких отримали поранення під час проведення антитерористичної  операції;

- дітей з сімей батьки, яких отримали інвалідність як учасники бойових дій;

- дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції;

- дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016-2020 рік

2.3.

Забезпечення харчуванням учнів за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

2.4.

Організація раціонального харчування з урахуванням віку і стану здоров’я дітей.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

2.5.

Дотримання санітарно-гігієнічних норм щодо організації харчування, оптимального режиму роботи їдалень.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району.

2016 – 2020 рік

2.6.

Проведення тематичних перевірок щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснення громадського контролю за роботою їдалень.

Відділ освіти, сільські та селищні ради, батьківські комітети

2016 – 2020 рік

3. Організація харчування у дошкільних навчальних закладах

3.1

Забезпечення безкоштовним харчуванням вихованців пільгових категорій з розрахунку 100% від вартості харчування на день.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

3.3

Забезпечення харчуванням вихованців не пільгових категорій за рахунок місцевого бюджетуз розрахунку не більше ніж 60% від вартості харчування на день.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

3.4

Забезпечення харчуванням вихованців не пільгових категорій за позабюджетні кошти, які надійшли як батьківська плата за харчування вихованців з розрахунку не менше ніж 40% від вартості харчування на день.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

3.5.

Забезпечення харчуванням вихованців за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 – 2020 рік

4. Підвищення якості харчування вихованців та учнів

4.1

Розширення ассортименту страв.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016-2020 рік

4.2

Розробка циклічного меню з використанням норм згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та продуктів підвищеної харчової і біологічної цінності.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016 -2020 рік

4.3.

Розробка орієнтовного двотижневого меню на осінньо - зимовий та весняно – літній періоди для дошкільних закладів міста.

Відділ освіти Фастівської РДА

2016-2020 рік

4.4

Контроль за якістю та безпекою, дотриманням термінів, умов зберігання та реалізації продуктів, за поставкою продуктів харчування безпосередньо від товаровиробників з наявністю сертифікатів відповідності, посвідчень про якість і ветеринарних супровідних документів.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016-2020 рік

4.5

Організація роботи щодо підготовки харчоблоків дошкільних навчальних закладів та шкільних їдалень до початку нового навчального року.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

До 15 серпня

4.6

Організація роботи щодо оновлення технологічного та холодильного обладнання харчоблоків дошкільних навчальних закладів та шкільних їдалень до початку нового навчального року.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016 – 2020 рік

4.7

Забезпечення утримання технологічного та холодильного обладнання харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів у робочому стані.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016-2020  рік

4.8

Організація роботи щодо оновлення інвентарю для харчоблоків, посуду для приготування їжі й харчування вихованців та учнів.

Відділ освіти Фастівської РДА, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади району

2016 -2020 рік

             

 

 

5. ФІНАНСОВЕ ТА РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

Фінансування Програми здійснюється з районного бюджету Фастівського району відповідно до кошторису, після затвердження його рішенням сесії Фастівської районної ради в межах бюджетних асигнувань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України.

Кошти освітньої субвенції з державного бюджету використовуються для забезпечення організації харчування дітей та учнів у загальноосвітніх закладах та навчально-виховних об’єднаннях  комунальної власності району, а саме: харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів пільгових категорій та інших категорій, які потребують соціальної підтримки в обсязі 100% від вартості харчування на день.

 

Методика проведення розрахунку вартості харчування:

В загальноосвітніх навчальних закладах здійснювати харчування учнів згідно з методикою проведення розрахунку вартості харчування, а саме:

— складові частини витрат (зарплата кухаря з нарахуваннями (1 ставка), зарплата помічника кухаря з нарахуваннями (1 ставка), вартість продуктів харчування, енергоносії) у вартісних показниках поділені на кількість діто-днів харчування за місяць: Вх=å(Зк + Зпк + Впр + Ен) / Ддн.

Здійснювати харчування учнів в межах 14,00 грн. з подальшим корегуванням ціни, згідно методики, (додаток 1,4).

В загальноосвітніх навчальних закладах за кошти освітньої субвенції з державного бюджету здійснювати в межах 14,00 грн. харчування учнів 1-4 класів з числа:

- дітей-сиріт;

- дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей з малозабезпечених сімей;

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

В загальноосвітніх навчальних закладах за кошти сільських, селищних бюджетів здійснювати в межах 14,00 грн. харчування учнів 1-11 класів з числа:

- дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції;

- дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків;

- дітей батьки, яких мають посвідчення учасника бойових дій;

- дітей батьки, яких безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції;

- дітей з сімей батьки, яких отримали  інвалідність як учасники  бойових дій;

- дітей батьки , яких отримали поранення під час проведення антитерористичної операції.

В дошкільних навчальних закладах за кошти місцевого бюджету організовується харчування для:

- дітей - сиріт,

- дітей позбавлених батьківського піклування,

- дітей – інвалідів,

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

В дошкільних навчальних закладах за кошти сільських, селищних бюджетів організовується харчування для:

- дітей батьки, яких мають посвідчення учасника бойових дій;

- дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції;

- дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків;

- дітей батьки, яких безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції;

- дітей з сімей батьки, яких отримали  інвалідність як  учасники бойових дій;

- дітей батьки , яких отримали поранення під час проведення антитерористичної операції.

Харчування дітей, які не підлягають безкоштовному харчуванню у загальноосвітньому навчальному закладі, здійснюється за батьківські кошти в розмірі місячної плати безготівковим розрахунком внесених на розрахунковий рахунок відділу освіти до 25 числа попереднього місяця

Харчування гарячими обідами учнів 1-11 класів не пільгових категорій здійснюється в межах 12,01 грн (з подальшим корегуванням ціни, пов’язаною з інфляцією) виключно за батьківські кошти, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України. Видатки на відшкодування коштів за енергоносії (електроенергію) здійснювати з розрахунку 1,99 грн. (з подальшим корегуванням ціни, пов’язаною з підвищенням ціни на енергоносії) на одну дитину в день за рахунок районного, сільських, селищних бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством України.

Вартість харчування в дитячих дошкільних закладах становить, (додаток3):

до 3-х років — 13,63 грн.

від 3-х до 7 років — 21,30 грн.

Батьківська плата за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах та дітей дошкільного віку в навчально-виховних комплексах  становить 40%, з місцевого бюджету 60% від вартості харчування на день.

З місцевого бюджету здійснювати видатки на харчування із розрахунку грошової норми на одну дитину у таких розмірах:

сільська місцевість: до 3-х років — 8,18 грн.

                                                    від 3-х до 7 років — 12,78 грн.

міська місцевість:              до 3-х років — 5,45 грн.

від 3-х до 7 років — 8,52 грн.

6. ПОРЯДОК ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ФАСТІВСЬКОГО РАЙОНУ

1. Мета: визначити порядок та механізм організації харчування дітей у навчальних закладах та створення належних умов для забезпечення організованого повноцінного харчування дітей у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах Фастівського району Київської області.

2. За кошти державної субвенції, районного та місцевих бюджетів організовується харчування учнів пільгових категорій, або інших категорій, що потребують соціальної підтримки.:

2.1. В загальноосвітніх навчальних закладах за кошти освітньої субвенції з державного бюджету організовується харчування учнів 1-4 класів з числа:

- дітей – сиріт;

- дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- дітей з особливими  освітніми потребами , які навчаються в інклюзивних класах;

В загальноосвітніх навчальних закладах за кошти освітньої субвенції з державного бюджету організовується харчування учнів 5-11 класів з числа:

- дітей – сиріт;

- дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей з особливими  освітніми потребами , які навчаються в інклюзивних класах;

В дошкільних навчальних закладах за кошти районних бюджетів організовується харчування для:

- дітей – сиріт;

- дітей позбавлених батьківського піклування;

- дітей – інвалідів;

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

В загальноосвітніх навчальних закладах за кошти сільських, селищних бюджетів організовується харчування учнів 5-11 класів з числа:

- дітей – інвалідів;

- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

В дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах учні 1-11 класів за кошти сільських, селищних бюджетів організовується харчування з числа:

   - дітей батьки, яких мають посвідчення учасника бойових дій;

- дітей батьки, яких безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції;

- дітей батьки , яких отримали поранення під час проведення антитерористичної операції;

- дітей з сімей батьки, яких  отримали інвалідність як учасники бойових дій;

- дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції;

- дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків.

3. Підставою для надання безкоштовного харчування вихованців дошкільних навчальних закладах та учнів загальноосвітніх шкіл з числа дітей пільгового контингенту є надання керівнику навчального закладу документів:

для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування:

- заява опікуна (піклувальника);

- документи, що підтверджують статус дитини;

- свідоцтво про народження дитини;

для дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну   допомогу малозабезпеченим сім’ям»:

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- довідка з управління праці та соціального захисту населення про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;

для дітей з особливими освітніми потребами , які навчаються в інклюзивних класах:

- заява батьків або осіб, що їх замінюють.

- копія посвідчення  на пільги, встановлені законодавством України для дітей-інвалідів;

для дітей, батьки яких безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції:  

- надходження коштів з відповідних сільських, селищних бюджетів на рахунок відділу освіти;

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- копія довідки про безпосередню  участь особи  в антитерористичній операції (додаток 2 до Постанови КМУ №413);

      дітей батьки, яких мають посвідчення учасника бойових дій;

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- копія посвідчення учасника бойових дій;

-  свідоцтво про народження дитини;

для дітей батьки, яких отримали поранення під час проведення антитерористичної операції;

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- копія довідки про обставини отримання поранення;

- свідоцтво про народження дитини;

для дітей з сімей батьки, яких отримали  інвалідність як учасники бойових дій:

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- копія посвідчення  на пільги, встановлені законодавством України для інвалідів учасників бойових дій;

- свідоцтво про народження дитини;

для дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції:

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- копія посвідчення сім`ї загиблого під час проведення бойових дій;

- свідоцтво про народження дитини;

для дітей працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків:  

- заява батьків або осіб, що їх замінюють;

- копія посвідчення сім’ї загиблого під  час проведення бойових дій;

- свідоцтво про народження дитини;

У разі, коли термін події, що надає право на пільгу, менший за один місяць, а послуга була надана в повному обсязі, батьки дитини відшкодовують вартість зайво наданої послуги.

4. Підставою для зняття пільги на безкоштовне харчування дітей в навчальних закладах району є:

- відсутність фінансування відповідних сільських, селищних бюджетів та інших джерел не заборонених законодавством України;

- для дітей з малозабезпечених сімей: після закінчення строку дії довідки з управління праці та соціального захисту населення про  державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, в разі її не поновлення;

- для дітей з сімей батьки, яких отримали інвалідність як учасники бойових дій, в разі закінчення терміну дії встановлення інвалідності;

- для дітей осіб, що безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції — постановка демобілізованого на військовий облік за місцем його реєстрації.

4.1. З 1 числа наступного місяця дія пільг на харчування припиняється .

5. Харчування гарячими обідами учнів 1-11 класів не пільгових категорій здійснюється виключно за батьківські кошти, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України. Відшкодування за енергоносії (для приготування обідів) здійснюється з районного, сільських, селищних бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством України, відповідно до затвердженої методики проведення розрахунку вартості харчування.

 6. В дошкільних навчальних закладах батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у розмірах визначених органом місцевого самоврядування, що становить 40% від вартості харчування, визначених даною програмою.

7. Відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування та продовольчої сировини, готової продукції  покладено на керівника закладу.

8. Відділ освіти Фастівської райдержадміністрації:

8.1 Для організації харчування учнів в навчальних закладах району проводить конкурсні торги на закупівлю продуктів харчування для вихованців та учнів у навчальних закладах.

8.2. Вживає заходи спільно з керівниками закладів освіти, щодо ефективних форм обслуговування, які сприяють максимальному залученню учнів загальноосвітніх навчальних закладів до гарячого харчування.

9. Керівники загальноосвітніх навчальних закладів:

9.1. Несуть відповідальність за організацію харчування учнів, додержання в них вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм.

9.2. Наказом керівника закладу призначають особу, відповідальну за організацію харчування дітей.

9.3 Призначають відповідальних представників з числа працівників шкіл, на яких покладається обов’язок вести облік батьківської плати та подання звітності до відділу освіти.

9.4 Створюють бракеражну комісію у складі: медичної сестри, відповідальної особи від закладу за організацію харчування дітей, представників батьківської громадськості тощо.

9.5. Здійснюють контроль за організацією харчування учнів.

9.6. Забезпечують облік документів, що підтверджують можливість надання пільг.

9.7. В загальноосвітніх навчальних закладах:

- розробляють та затверджують режим роботи їдалень по днях, тижнях та годинах.

- затверджують графік харчування учнів та доводять до відома класних керівників, учнів, батьків;

- щоденно підписують меню-розклад;

- формують списки учнів, які мають право на безоплатне харчування відповідно до чинного законодавства;

- проводять санітарно-просвітницьку роботу серед учнів та батьків щодо гігієнічних засад харчування, режиму харчування дітей, раціонального харчування, профілактики захворювань, пов’язаних із харчуванням; організовують роботу (лекції, семінари, вікторини, дні здоров’я, дні культурного харчування) із формування навичок культури харчування, етики прийому їжі;

- організовують проведення щоденного вологого прибирання залів шкільних їдалень та харчоблоків (підлоги, меблів) техперсоналом закладів освіти;

- проводять поточний ремонт приміщень, забезпечують поточний ремонт технологічного, холодильного та іншого обладнання, проводять ремонт меблів у шкільних їдальнях, на харчоблоках та підсобних приміщеннях.

10. Керівники дошкільних навчальних закладів:

10.1. Несуть відповідальність за організацію харчування вихованців, додержання в них вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм.

10.2. Забезпечують контроль:

- за веденням документації з організації харчування: книг складського обліку продуктів харчування та харчової сировини; заявок на продукти харчування та харчову сировину, їх відповідність до двотижневого перспективного меню (щомісячне замовлення, тижневе); документів про відповідність продуктів харчування та харчової сировини, які підтверджують їх якість, журналу бракеражу продуктів харчування та харчової сировини; журналу обліку відходів; наказів про організацію харчування, призначення відповідальних осіб, призначенням бракеражної комісії, станом харчування у навчальному закладі за звітний період (квартал, півріччя, рік), запобігання харчовим отруєнням та інфекційним захворюванням учнів.;наявністю та відповідністю вимогам журналів: щоденного відвідування дітей (у медичної сестри); здоров’я працівників харчоблоку; реєстрації вступного і повторних інструктажів з охорони праці; медичних книжок працівників, виконання натуральних норм, вартість харчування однієї дитини в день; за відсоток, який сплачують батьки за харчування (рішення органу місцевого самоврядування); вчасною сплатою батьками коштів за харчування.

- за дотриманням умов та терміну зберігання продуктів та харчової сировини;

- за організацією харчування дітей у групах (сервірування, дотримання графіку, наявність посуду);

- за наявністю щоденного меню-розкладу; двотижневого перспективного меню; технологічних карт приготування страв на харчоблоці відповідно до щоденного меню-розкладу; бракеражу готової продукції; добових проб на харчоблоці; графіка видачі їжі з харчоблоку та денного меню з зазначенням виходу кожної страви.

10.3. Забезпечують облік документів, що підтверджують можливість надання пільг.

10.4. Організовують проведення щоденного вологого прибирання групових кімнат та харчоблоків (підлоги, меблів) техперсоналом.

10.5. Проводять поточний ремонт приміщень, забезпечують поточний ремонт та заміну технологічного, холодильного та іншого обладнання, проводять ремонт на харчоблоках та підсобних приміщеннях.

7. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Реалізація основних завдань Програми забезпечить:

- створення умов, що сприяють зміцненню здоров’я вихованців дошкільних закладів та школярів, їх гармонійному розвитку;

- забезпечення якісного та збалансованого харчування вихованців дошкільних закладів та школярів;

- організація харчування вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів шкіл пільгових категорій (відповідно до законодавства України);

- організація харчування вихованців дошкільних закладів та школярів інших категорій, які потребують соціальної підтримки;

- збільшення кількості учнів загальноосвітніх навчальних закладів, охоплених гарячим харчуванням;

- формування навичок правильного та здорового харчування;

- створення централізованої системи харчування;

- змінення підходу до організації харчування через створення єдиної гнучкої системи харчування;

- використання бюджетних коштів раціонально і ефективно.

- забезпечення утримання технологічного та холодильного обладнання харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів у робочому стані.

8. УПРАВЛІННЯ ПРОГРАМОЮ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇЇ ВИКОНАННЯМ

Організація виконання Програми покладається на відділ освіти Фастівської РДА. Контроль за виконанням Програми здійснює Фастівська РДА.

Контроль за ходом реалізації Програми здійснюється постійною комісією районної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту, освіти, культури, спорту, сім’ї та молоді.

 

         Заступник голови адміністрації                                                                                            Ю.В. Волков

 

 

Додаток 1.

Калькуляція розрахунку вартості послуг з організації гарячого харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів у 2016 році.

№ п/п

Витрати

на місяць, грн

с/ч учнів

серед.к-сть діто-днів

в середн.на 1 учня за день, грн

% до вартості харчування

1

Зарплата кухаря з нарахуваннями(1 ставка)

1699,46

80

1680,00

1,01

7,21

2

Зарплата помічника кухаря з нарахуваннями(1 ставка

1681,16

80

1680,00

1,00

7,14

3

Вартість продуктів харчування

16800

80

1680,00

10

71,43

4

Електроенергія

3290,97

80

1680,00

1,99

14,22

 

Разом

23471,59

80

1680

14,00

100

 

 

Додаток 2.

Розрахунок використання електроенергії по навчальним закладам Фастівського району в шкільних їдальнях під час приготування обідів для учнів за батьківські кошти за період з березня по травень 2016року.

 

 
 
 

п/н

Назва навчального закладу

Кількість дітей,які харч.за батьк.кошти

(чол.)

Обсяги електроенергії за місяць (кВТ)

Обсяги електроенергії за місяць (грн.)

 Обсяги електроенергії за 3 місяці(грн.)

 

1

Ч.Мотовилівка ЗОШ І-ІІ ст.

70

1062

2925,3

8775,9

 

2

Борівська ЗОШ І-ІІІ ст.

450

3111

18805,5

56416,5

 

3

В.Мотовилівське НВО

70

1960

2925,3

8775,9

 

4

Яхнівська ЗОШ І-ІІ ст.

26

1343

1086,54

3259,62

 

5

Фастівецька ЗОШ І-ІІІ ст.

70

2056

2925,3

8775,9

 

6

Триліська ЗОШ І-ІІІ ст.

51

1611

2131,29

6393,87

 

7

Веприцька ЗОШ І-ІІІ ст.

50

1381

2089,5

6268,5

 

8

Оленівське НВО

42

1102

1755,18

5265,54

 

9

Кожанська ЗОШ І-ІІІ ст.

80

255

3343,2

10029,6

 

10

Пилипівська ЗОШ І-ІІІ ст.

50

1525

2089,5

6268,5

 

11

Кожанська ЗОШ І-ІІ

49

2500

2047,71

6143,13

 

12

Півнянська ЗОШ І-ІІІ ст.

19

689

794,01

2382,03

 

13

Дідовщанська ЗОШ І-ІІІ ст.

85

1799

3552,15

10656,45

 

14

Томашівське НВО

13

1056

543,27

1629,81

 

15

Дорогинська ЗОШ І-ІІІ ст.

30

1166

1253,7

3761,1

 

16

Скригалівська ЗОШ І-ІІІ ст.

24

890

1002,96

3008,88

 

17

Мот.слобідська ЗОШ І-ІІ ст.

32

1083

1337,28

4011,84

 

18

В.Снітинська ЗОШ І-ІІІ ст.

70

287

2925,3

8775,9

 

19

Малополовецька ЗОШ І-ІІІ ст.

38

651

1588,02

4764,06

 

20

М.Снітинська ЗОШ І-ІІІ ст.

80

6474

3343,2

10029,6

 

21

Борівська ЗОШ І-ІІ ст.

45

1311

1880,55

5641,65

 

22

Червонянська ЗОШ І-ІІІ ст.

25

2347

1044,75

3134,25

 
 

Всього:

1469

35660,49

61389,51

184168,53

 

 

 

Додаток 3.

Калькуляція розрахунку вартості послуг з організації харчування дітей дошкільних навчальних закладів у 2016 році.

 

 

Назва навчального закладу

В.Снітинка ДНЗ

М.СнітинкаДНЗ

Триліси ДНЗ

Фастівець ДНЗ

Веприк ДНЗ

Кожанка ДНЗ

В.Мотов.НВО

ОленівкаНВО

Томашівка НВО

   

№п/п

Найменування продукту

Денна норма на одну дитину,       грамів

к-сть продуктів для  всіх дітей закладу на місяць, грамів

Всього продуктів,    грамів

Ціна за кг

Всього сума по продуктах, тис.грн.

 

1

Хліб житній

40

2600

3200

1240

1280

1400

1800

2000

1200

800

15520

10,77

167150,4

 

2

Хліб пшеничний

80

5200

6400

2480

2560

2800

3600

4000

2400

1600

31040

10,77

334300,8

 

3

борошно пшеничне

25

1625

2000

775

800

875

1125

1250

750

500

9700

11,5

111550

 

4

крохмаль

4

260

320

124

128

140

180

200

120

80

1552

28,0

43456

 

5

Крупи бобові,макаронні вироби

45

2925

3600

1395

1440

1575

2025

2250

1350

900

17460

15,0

261900

 

6

картопля

190

12350

15200

5890

6080

6650

8550

9500

5700

3800

73720

8,0

589760

 

7

Овочі різні

230

14950

18400

7130

7360

8050

10350

11500

6900

4600

89240

10,0

892400

 

8

Фрукти свіжі цитрусові

100

6500

8000

3100

3200

3500

4500

5000

3000

2000

38800

15,0

582000

 

9

соки

70

4550

5600

2170

2240

2450

3150

3500

2100

1400

27160

12,0

325920

 

10

Фрукти сушені

10

650

800

310

320

350

450

500

300

200

3880

40,0

155200

 

11

Кондитерські вироби

15

975

1200

465

480

525

675

750

450

300

5820

39,0

226980

 

12

Цукор

45

2925

3600

1395

1440

1575

2025

2250

1350

0

16560

17,5

289800

 

14

Масло вершкове

21

1365

1680

651

672

735

945

1050

630

420

8148

85,0

692580

 

15

Олія

9

585

720

279

288

315

405

450

270

180

3492

33,0

115236

 

17

Яйця,шт

0,5

32,5

40

15,5

16

17,5

22,5

25

15

10

194

2,5

485

 

18

Молоко,кисломолочні продукти

400

26000

32000

12400

12800

14000

18000

20000

12000

8000

155200

14,0

2172800

 

19

Сир кисломолочний

45

2925

3600

1395

1440

1575

2025

2250

1350

900

17460

60,0

1047600

 

21

Сметана

10

650

800

310

320

350

450

500

300

200

3880

35,0

135800

 

22

М ясо, м ясопродукти

100

6500

8000

3100

3200

3500

4500

5000

3000

2000

38800

45,0

1746000

 

23

Риба,рибопрордукти

45

2925

3600

1395

1440

1575

2025

2250

1350

900

17460

60,0

1047600

 

25

Какао

2

130

160

62

64

70

90

100

60

40

776

190,0

147440

 

26

Чай

0,2

13

16

6,2

6,4

7

9

10

6

4

77,6

160,0

12416

 

27

Сіль,сіль йодована

5

325

400

155

160

175

225

250

150

100

1940

3,50

6790

 

28

дріжджі

1

65

80

31

32

35

45

50

30

20

388

30,0

11640

 

29

Лавровий лист

0,1

6,5

8

3,1

3,2

3,5

4,5

5

3

2

38,8

80,0

3104

 

30

Сухарі панірувальні

2

130

160

62

64

70

90

100

60

40

776

27,5

21340

 

31

Томатна паста

2

130

160

62

64

70

90

100

60

40

776

29,5

22892

 

32

Ванільний цукор

0,1

6,5

8

3,1

3,2

3,5

4,5

5

3

2

38,8

0,90

34,92

 
                               
       

100%

Розмір середньої ватості харчування  в дошкільному  навчальному закладі  з розрахунку склала

21грн.30коп.

       

60%

міська місцевість

             

12,78

 
       

40%

сільська місцевість

           

8,52

 

 

 

 

Додаток  4.

Примірне двотижневе меню.


№ п/п

Назва страв

 

День перший

 

1

Суп рисовий

2

Сирники

3

Хліб

4

Чай

 

День другий

 

1

Суп гречаний

2

Плов

3

Огірок квашений

4

Хліб

5

Компот із сухофруктів

 

День третій

 

1

Суп гороховий

2

Рагу овочеве

3

Яйце відварене

4

Хліб

5

Сік

 

День четвертий

 

1

Борщ з капустою і картоплею

2

Макарони  відварні

4

Сосиска відварена

4

Салат з буряка (тушкований)

5

Хліб

6

Чай

 

День п’ятий

 

1

Суп картопляний з макаронними виробами

2

Вареники з сиром кисломолочним

3

Какао

4

Хліб

 

День шостий

1

Суп рисовий

2

Печеня по-домашньому

3

Салат з буряка (тушкований)

4

Хліб

5

Компот із сухофруктів

 

День сьомий

1

Суп гороховий

2

Картопля відварена

3

Риба смажена

4

Огірок квашений

5

Хліб

6

Чай

 

День восьмий

1

Суп картопляний з макаронними виробами

2

Рагу овочеве

3

Яйце відварене

4

Хліб

5

Компот із сухофруктів

 

День дев’ятий

1

Борщ з капустою і картоплею

2

Макарони  відварні

3

Сосиска відварена

4

Салат з буряка (тушкований)

5

Хліб

6

Чай

 

День десятий

1

Суп гречаний

2

Картопля відварена

3

Омлет натуральний

4

Капуста тушкована

5

Хліб

6

Сік


                                                                           Додаток № 2

                                                                           до наказу по відділу освіти №

                                                                           від  _____________  2016р.

 

 

        Відділ освіти Фастівської райдержадміністрації

Ідентифікаційний код: 02143672

р/р 31552201120462 в Фастівському УДКСУ Київської обл..

МФО 821018.

Призначення платежу:  батьківська плата за харчування ( місяць, рік ),

назва навчального закладу, прізвище, ініціали дитини.

                                                                           Додаток № 3

                                                                           до наказу по відділу освіти №

                                                                           від  _____________  2016р.

 

 

        Відділ освіти Фастівської райдержадміністрації

Ідентифікаційний код: 02143672

р/р 31551202120462 в Фастівському УДКСУ Київської обл..

МФО 821018.

Призначення платежу:  батьківська плата за харчування ( місяць, рік ),

назва дошкільного навчального закладу, прізвище, ініціали дитини.